Live gitaarmuziek als trainingsinstrument
18 maart 2014 

Live gitaarmuziek als trainingsinstrument

guitar-lesson-1-1286549-m

We hebben het al eens gehad over creativiteit en hoe dat in je hersenen werkt. Hoe zit dat met muziek? We hebben een paar collega’s met een muzikale achtergrond. En David is daar zeker een van. Hij combineert beide passies - muziek en trainen - tijdens de opleiding Waardevol Klantcontact. Benieuwd naar de ervaringen?

Muziek als taal

David: “In de hersenen liggen de verwerkingsgebieden van taal en muziek heel dicht bij elkaar. Muziek kent dan ook veel parallellen met taal. Het is divers en geschikt om een boodschap of een gevoel mee uit te drukken. Denk aan de vele manieren waarop we in ons dagelijks leven met kleine stukjes muziektaal geconfronteerd worden:
  • de ‘in gesprektoon’ van de telefoon,
  • de sirenes van een brandweerwagen,
  • de ping van een lift op de correcte etage,
  • je wekker ’s ochtends.
Allemaal informatie die je kunt beschouwen alsof het uitgesproken wordt.”

Muziek als instrument

“Door mijn uiteenlopende muzikale achtergrond kan ik inmiddels wel zeggen dat ik een extra taal me eigen heb gemaakt. Toch ben ik tot nu toe heel voorzichtig geweest met het gebruik van de gitaar tijdens trainingen. Het ligt op de loer dat het middel het doel gaat overschaduwen en dat het entertainment wordt.”

Muziek als metafoor

“Maar meer en meer zie ik de toepassing van muziek in trainingen. Een voorbeeld hiervan is: deelnemers laten benoemen wat de emotie is van de klant. In de module ‘Waardevol Klantcontact’ leren we deelnemers het gevoel van de klant te herkennen, te benoemen en daarmee te erkennen.”“De gitaar biedt daar een mooie metafoor voor. Zo laat ik de deelnemers een muziekfragment horen. Zij gaan dan voor zichzelf na welke emotie geuit wordt. In dit geval neemt de gitaar dus even de plaats in van de klant.”

Muziek als verrijking...

“De gitaar biedt in dit geval ook een veilig platform om de emoties te ervaren. De gitaar zal je niet aanvallen en stimuleert de deelnemer alleen zijn/ haar eigen gevoel te benoemen. Als bespeler van het instrument probeer ik daarbij ook non-verbaal zo min mogelijk informatie af te geven. De deelnemers ervaren deze oefening tot nu toe als een verrijking van de training. Daar ben ik als trainer natuurlijk heel blij mee.”
“Dus kijk niet vreemd op als er binnenkort een trainer met gitaarkoffer binnenstapt!”

David’s muzikale achtergrond...

“Op jonge leeftijd ben ik begonnen met gitaar spelen. Eerst heb ik de Rockacademie (Tilburg) doorlopen en aansluitend het Brabants Conservatorium (Tilburg). Mijn muzikale hart ligt in het theater en dan met name als begeleider. Nergens is dynamisch zoveel mogelijk als in een theater.”
Over de schrijver