Creativiteit, hoe werkt dat in je hersenen?
09 februari 2014 

Creativiteit, hoe werkt dat in je hersenen?

vis in lamp creativeHet lijkt een woord wat voorbehouden is aan kunstenaars, maar echt waar, iedereen kan het leren! Creativiteit is het ontwikkelen van een nieuwe manier van waarnemen. “Kan ik dit probleem op een andere manier benaderen?” Om creativiteit in te zetten heb je nodig: a) dat je weet waar je bent en b) dat je weet waar je naar toe wil.

Onze collega David bezocht onlangs een lezing van Mark Mieras (wetenschapsjournalist) en kwam geïnspireerd terug. We delen zijn inspiratie – en concrete tips – graag met je!

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het leren van een nieuwe manier van waarnemen. “Kan ik dit probleem op een andere manier benaderen?” Om creativiteit in te zetten, heb je nodig: a) dat je weet waar je bent en b) dat je weet waar je naar toe wil.

Wat ook belangrijk is: je kunt het meest creatief zijn op een terrein dat je al goed kent. Je bent op de hoogte van de gegeven situatie en je hebt al de nodige ervaring in dat gebied. Dus ook binnen KCC’s is het goed in te zetten!

Hoe werkt creativiteit?

We nemen daarvoor even een kijkje in de hersenen. Onderzoek toont aan dat we gezegend zijn met twee hersenhelften.

De linkerhersenhelft bevat ons vermogen om logisch te redeneren, structuur aan te brengen etc. Onze rechterhersenhelft bevat meer ons gevoelsleven en daar huist ook meer onze creativiteit. Iedereen heeft beide hersenhelften. Dus iedereen is in staat zijn creatieve kant aan te wenden.

Wat gebeurt er nu in die rechter hersenhelft?

De kracht van deze helft is dat het in staat is om op basis van bestaande informatie en ervaringen totaal nieuwe verbindingen te leggen tussen de verschillende onderdelen. De rechter hersenhelft is in staat om nieuwe lijnen te trekken van het punt waar je nu bent, naar het punt waar je naar toe wil.

De rechter hersenhelft heeft daarbij lak aan of wat hij bedacht heeft ‘logisch’ is.

Een grote obstructie van creativiteit is dan ook onze hyperactieve linker hersenhelft: ‘Als het niet logisch verklaarbaar is, zal het wel niets zijn…’

Creativiteit is dus niet anders dan informatie op een nieuwe manier inrichten. Zoals een schilder verf op een doek aanbrengt, een componist muzieknoten arrangeert, zo kan een KCC-medewerker zijn of haar werkomgeving anders ordenen. Hier zit geen onderscheid in!

Doen!

Wat je kunt doen om creativiteit te bevorderen:

  •  Kies een afgebakend probleem uit
  • Probeer dat eerst op álle mogelijke manieren op te lossen.
  • Als je het punt bereikt hebt dat er nog steeds geen oplossing is:
    • Het probleem “loslaten”! Je stopt met het zoeken en je laat het probleem los in het vertrouwen dat je onderbewustzijn er mee aan de slag gaat. (als je nu denkt: “Dat kan toch nooit werken!” Dan is dat je logische linker hersenhelft die deze werkwijze niet kan verklaren!)
  • Onderneem kleine activiteiten die de rechter hersenhelft stimuleren: rondje lopen, even wat eten, even de natuur in, praten met mensen.

Grote kans dat je op enig moment nieuwe invalshoeken krijgt! Veel plezier!

Over de schrijver